Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Rusų kalbos kursai
Supermamų klubas > Socialinis gyvenimas > Nuo mokslo iki darbo > Kursai
Pages: 1, 2, 3
vanessa

tikriausiai dauguma čia besilankančių mamyčių moką šią kalbą, tačiau gal atsiras nemokančių ir norinčių ją išmokti. smile.gif Aš pati nemoku šios kalbos ir norėčiau ją mokytis savarankiškai. Tačiau kiek perėjau knygynus nieko tinkamo mokytis savarankiškai neradau. verysad.gif Gal kas turit kokios medžiagos ir galit ja pasidalinti ar šiaip kokių patarimų gal galit duoti, gal kokios tinkamos literatūros žinote kur būtų galima įsigyti.
Katrin
O tu skaityti rusiskai moki, t.y. raides pazisti ar visai ne bum-bum? Siaip rtai yra organizuojami kursai rusu kalbos. Pvz. http://www.kalba.lt/index.php?nr=7&new...tas=&page=1
O siaip tai reiketu pradeti bendrauti sia kalba. Juk Lietuvoje, ypac Vilniuje ir Klaipedoje, tikrai daug zmoniu moka rusu kalba. Jei manes kas nors paprasytu bendrauti rusiskai, tai su malonumu pamokyciau smile.gif
vanessa
QUOTE(Katrin @ 2007 03 21, 12:17)
O tu skaityti rusiskai moki, t.y. raides pazisti ar visai ne bum-bum? Siaip rtai yra organizuojami kursai rusu kalbos. Pvz. http://www.kalba.lt/index.php?nr=7&new...tas=&page=1
O siaip tai reiketu pradeti bendrauti sia kalba. Juk Lietuvoje, ypac Vilniuje ir Klaipedoje, tikrai daug zmoniu moka rusu kalba. Jei manes kas nors paprasytu bendrauti rusiskai, tai su malonumu pamokyciau  smile.gif
*

raides ir skaityt moku. Bet mane labiau ne kursai domina, o kokia nors literatūra, pagal kurią galima būt mokytis. Norėtųsi kokią gramatikos gerą knygelę turėt, bet kiek ieškojau nerandu nieko tinkamo sau, nes viskas tik rusų kalba, o aš noriu kad būtų rusų su lietuvių, kad pati galėčiau mokytis>
Dowe
o tu nenori pabandyt i kokia biblioteka nueit. taigi nuos enu laiku turetu turet daug literaturos ir tau patartu
Shiaurinee
N kartų mėginau mokytis pagal rusų kalbos vadovėlius vidurinėms mokykloms (kiek pamenu, ten lietuvių kalba užduotys, paaiškinimai ar kažkas... nepamenu, neturiu čia), ir pratybų sąsiuvinius. "Mokymasis" trukdavo maximum 2 dienas. Galiausiai nusprendžiau, kad neišmoksiu. Beje, kirilica man buvo tolygi hieroglifams. Išmokau, kai pradėjo patikti vieno rusų atlikėjo muzika. Rusiškus tekstus translator'iumi versdavau į anglų, tada skaitydavau angliškai, o vėliau ieškodavau, kuris rusiškas žodis kurį anglišką reiškia.. Ir išmokau būtent per tokį vertaliojimą. Po maždaug 3 mėnesių daugmaž normaliai suprasdavau tekstą pasitikrindama žodyne ar translator'iuje kai kuriuos žodžius, pradėjau šnekėti (aišku, būdavo kuriozų su kirčiavimu) ir rašyti. Turėjau ploną gramatikos taisyklių knygutę, su visom galūnėm linksniavimų-asmenavimų, jei sumanydavau pasitikrinti, ar teisingai parašau. Bet pastebėjau, kad man gramatikos žinojimas atėjo savaime- skaitant tekstus, bendraujant, klausant. Po pusės metų beveik laisvai kalbėjau. Dabar, po 4 metų, galiu kalbėti, rašyti ir visa kita kuo puikiausiai ir rusiškai skaitau net mokslinę literatūrą.
Paieškok knygynuose rusų kalbos vadovėlių, jie pagal klases, tai turbūt atrastum sau priimtiniausią. Arba kaip Dowe sakė, bibiliotekose būna, bet jose turbūt paprasčiau jų gauti vasarą, kai moksleiviai nebūna pasiėmę.
fuksė
QUOTE(vanessa @ 2007 03 16, 14:32)
tikriausiai dauguma čia besilankančių mamyčių moką šią kalbą, tačiau gal atsiras nemokančių ir norinčių ją išmokti. smile.gif  Aš pati nemoku šios kalbos ir norėčiau ją mokytis savarankiškai. Tačiau kiek perėjau knygynus nieko tinkamo mokytis savarankiškai neradau.  verysad.gif  Gal kas turit kokios medžiagos ir galit ja pasidalinti ar šiaip kokių patarimų gal galit duoti, gal kokios tinkamos literatūros žinote kur būtų galima įsigyti.
*

Sveikute,
galeciau tau padeti praktiskai, moku sia kalba.... blush2.gif
Atikute
Aš labai norėčiau išmokt šitos kalbos, moku raides, bet ne visas ir nerandu nieko knygynuose tinkamo
gelyte*
Sveikutes smile.gif Galvoju pradeti lankyti rusu kalbos kursus. Radau internete, kad organizuojami kalbu kursai www.ziniugausa.lt ir www.kalba.lt. Norejau pasiteirauti, gal kas lankete kursus siose imonese, ar esate patenkintos ir pan., nes nezinau, kuria geriau pasirinkti ax.gif Aciu mirksiukas.gif
fuksė
QUOTE(gelyte* @ 2007 05 07, 19:34)
Sveikutes smile.gif Galvoju pradeti lankyti rusu kalbos kursus. Radau internete, kad organizuojami kalbu kursai www.ziniugausa.lt ir www.kalba.lt. Norejau pasiteirauti, gal kas lankete kursus siose imonese, ar esate patenkintos ir pan., nes nezinau, kuria geriau pasirinkti  ax.gif  Aciu  mirksiukas.gif
*

Gelyte,
gal geriau UAB Kalba.....
Lankiau Ziniu gausa- visai nepatiko. ax.gif
gelyte*
QUOTE(fuksė @ 2007 05 08, 14:37)
Gelyte,
gal geriau UAB Kalba.....
Lankiau Ziniu gausa- visai nepatiko. ax.gif
*

Aciu, bandysiu kreiptis - dar kaip tik ir arciau namu smile.gif
Marsella
QUOTE(Shiaurinee @ 2007 03 25, 00:09)
N kartų mėginau mokytis pagal rusų kalbos vadovėlius vidurinėms mokykloms (kiek pamenu, ten lietuvių kalba užduotys, paaiškinimai ar kažkas... nepamenu, neturiu čia), ir pratybų sąsiuvinius. "Mokymasis" trukdavo maximum 2 dienas. Galiausiai nusprendžiau, kad neišmoksiu. Beje, kirilica man buvo tolygi hieroglifams. Išmokau, kai pradėjo patikti vieno rusų atlikėjo muzika. Rusiškus tekstus translator'iumi versdavau į anglų, tada skaitydavau angliškai, o vėliau ieškodavau, kuris rusiškas žodis kurį anglišką reiškia.. Ir išmokau būtent per tokį vertaliojimą. Po maždaug 3 mėnesių daugmaž normaliai suprasdavau tekstą pasitikrindama žodyne ar translator'iuje kai kuriuos žodžius, pradėjau šnekėti (aišku, būdavo kuriozų su kirčiavimu) ir rašyti. Turėjau ploną gramatikos taisyklių knygutę, su visom galūnėm linksniavimų-asmenavimų, jei sumanydavau pasitikrinti, ar teisingai parašau. Bet pastebėjau, kad man gramatikos žinojimas atėjo savaime- skaitant tekstus, bendraujant, klausant. Po pusės metų beveik laisvai kalbėjau. Dabar, po 4 metų,  galiu kalbėti, rašyti ir visa kita kuo puikiausiai ir rusiškai skaitau net mokslinę literatūrą.
Paieškok knygynuose rusų kalbos vadovėlių, jie pagal klases, tai turbūt atrastum sau priimtiniausią. Arba kaip Dowe sakė, bibiliotekose būna, bet jose turbūt paprasčiau jų gauti vasarą, kai moksleiviai nebūna pasiėmę.
*

aš lėkiau iš vienos bibliotekos į kitą ir neradau jokių knygų skirtų rusų k. mokymuisi, o vadovėliai taip sudaryti, kad ten daugiau praktinių uždavinių nei aiškinimo, mat jie skirti mokymuisi kartu su mokytoju mirksiukas.gif
Knygynuose irgi nepastebėjau kažko tokio kam pakaktų tik kirilicos mokėjimo. Ko gero blogai ieškojau, mat daugiau buvau pasinėrusi į bibliotekas smile.gif
tapkute
Sveikos, 4u.gif

Tikiuosi niekas nepyks, kad atskirai sukūriau rusų kalbos kursams temą, nes toje bendroje kursų temoje labai sunku atrasti. doh.gif
Noriu išmokti rusų kalbos. Esu iš tos naujosios kartos biggrin.gif taigi šiek tiek moku, suprantu ganėtinai nemažai, pažįstu raides (na kaip kokioj 1 klasėj lietuviškas), skaitau labai iš lėto ir šneku varganai. Rašyti visai nemoku, bet nelabai ir pasigendu to kol kas, na pramokti nepakenktų aišku.
Norėčiau kur nors nebrangiai pasitobulinti ir pasipraktikuoti. Gal galite ką nors pasiūlyti ar rekomenduoti? blush2.gif
Vos nepamiršau parašyti, kad Vilniuje esu doh.gif
Kristiniux
QUOTE(tapkute @ 2008 01 09, 16:18)
Sveikos,  4u.gif

Tikiuosi niekas nepyks, kad atskirai sukūriau rusų kalbos kursams temą, nes toje bendroje kursų temoje labai sunku atrasti.  doh.gif
Noriu išmokti rusų kalbos. Esu iš tos naujosios kartos  biggrin.gif taigi šiek tiek moku, suprantu ganėtinai nemažai, pažįstu raides (na kaip kokioj 1 klasėj lietuviškas), skaitau labai iš lėto ir šneku varganai. Rašyti visai nemoku, bet nelabai ir pasigendu to kol kas, na pramokti nepakenktų aišku.
Norėčiau kur nors nebrangiai pasitobulinti ir pasipraktikuoti. Gal galite ką nors pasiūlyti ar rekomenduoti?  blush2.gif
Vos nepamiršau parašyti, kad Vilniuje esu  doh.gif
*

man tokios pat pagalbos reiktų,tik Kaune.man sunkiausia atsakyt,suprast dar gana gerai blush2.gif
deep_smile
QUOTE(tapkute @ 2008 01 09, 16:18)
Sveikos,  4u.gif

Tikiuosi niekas nepyks, kad atskirai sukūriau rusų kalbos kursams temą, nes toje bendroje kursų temoje labai sunku atrasti.  doh.gif
Noriu išmokti rusų kalbos. Esu iš tos naujosios kartos  biggrin.gif taigi šiek tiek moku, suprantu ganėtinai nemažai, pažįstu raides (na kaip kokioj 1 klasėj lietuviškas), skaitau labai iš lėto ir šneku varganai. Rašyti visai nemoku, bet nelabai ir pasigendu to kol kas, na pramokti nepakenktų aišku.
Norėčiau kur nors nebrangiai pasitobulinti ir pasipraktikuoti. Gal galite ką nors pasiūlyti ar rekomenduoti?  blush2.gif
Vos nepamiršau parašyti, kad Vilniuje esu  doh.gif
*

As taip pat noreciau patobulinti varganas savo rusu kalbos zinias. Mokykloje rusu kalbos mokiausi 2 metus, bet, deja to nepakako. Raides pamirsusi, susikalbeti vargiai galiu... tris zodzius pasakau, ir nevalingai angliskai pradedu sneketi.... Del supratimo - kai ka suprantu smile.gif

Esu isitikinusi, kad norinciu ismokti rusu kalba atsiras daugiau...
As taip pat mokyciausi Vilniuje.
Laimonduxe
QUOTE(deep_smile @ 2008 01 15, 12:42)
As taip pat noreciau patobulinti varganas savo rusu kalbos zinias. Mokykloje rusu kalbos mokiausi 2 metus, bet, deja to nepakako. Raides pamirsusi, susikalbeti vargiai galiu... tris zodzius pasakau, ir nevalingai angliskai pradedu sneketi.... Del supratimo - kai ka suprantu smile.gif

Esu isitikinusi, kad norinciu ismokti rusu kalba atsiras daugiau...
As taip pat mokyciausi Vilniuje.
*

As taip pat noreciau ismokti biggrin.gif
Hermana
Jungiuosi prie jusu! thumbup.gif
vignola
Mokau rusu kalbos Vilniuje...Esu baigusi rusu filologija VPU.
Del smulkesnes informacijos rasyti i AZ smile.gif
PEMBRO
Sveiki, o as noriu mokytis rusu kalbos Klaipedoj, gal kas galetu padeti 4u.gif ?
litta
Man ta pati problema, suprasti dar dar...bet sneketi - tai siaubas kazkoks, nekalbu apie rasyma... blush2.gif Mokykloj pora metu tepasimokinau ir viskas, daugiau rusu kalbos kaip ir nereikejo, bet dabar..tiek darbe, tiek keliaujant ji praverstu... book.gif Gal yra Vilniuj kokia nors rusu kalbos mokykla? g.gif
rassa_
O gal kas galetu mane pamokyti? Gal tarp musu visu kokia rusu k mokytoja atsirastu? wink.gif
rassa_
As taip pat noreciau pasimokyti rusu kalbos smile.gif tik kaune ax.gif
Tugba
Galeciau pamokyti rusu kalbos, studijuoju vpu, rusu filologija. Rasykit i AZ
vignola
Taip,Vilniuje pvz. tikrai sunku rasti medziaga...yra vadoveliai skirti vaikams "Шаг за шагом" ir "Русский язык по новому"(sitas man asmeniskai nelabai patinka)..."Шаг за шагом" neblogas,su CD ar kasetem,pratybu sasiuviniais...(siuo metu,(veliau tikiuosi gauti vadovelius is Rusijos,skirtus mokytis rusu k. kaip uzsienio) su savo mokiniais ji ir naudoju), bet pradedant mokytis savarankiskai nuo nulio, vistiek manau reikia pagalbos... smile.gif

rassa_
QUOTE(rassa_ @ 2008 03 05, 13:07)
O gal kas galetu mane pamokyti? Gal tarp musu visu kokia rusu k mokytoja atsirastu? wink.gif
*

Beje is kauno as wink.gif
artemide23
na as baigiau rusu mokykla kaune, bet dabar galvoju kuom galeciau padeti? biggrin.gif
PEMBRO
Tai nera norinciu pamokinti rusu Klaipedoj unsure.gif ?
davusi viltį
Gal nelabai į temą, bet
Atsiminiau, kad kažkokiam forume buvo panaši tema "kaip išmokti rusų kalbą?", tai temos autoriui buvo patarta: "atvažiuok į Vilnių, į stroikę padirbėti - per mėnesį išmoksi" tongue.gif
siaubute
O gal vasarai vaikams žinot kokią stovyklą Lietuvoje, kad būtų vien rusakalbiai?
wife
Noreciau pramokti daugiau rusu kalbos ax.gif
Rusiskai suprantu taciau kalbeti nlb moku blush2.gif raides pazystu ax.gif
Gal kas Kaune sutiktu pamokinti ax.gif
Jei atsirastu tokiu,laukiu pasiulymu i AZ 4u.gif
Zaizzyna
O gal kas žino internete kokią medžiagą papildomai pasimokint? blush2.gif
vignola
QUOTE(Zaizzyna @ 2008 05 06, 16:47)
O gal kas žino internete kokią medžiagą papildomai pasimokint?  blush2.gif
*

Bandykite ieskoti per google "русскиий язык как иностранный", "русскиий язык", dar galite paziureti www.gramota.ru
Jeigu turite galimybe,ziurekite filmus,laidas rusu k....
Sekmes bigsmile.gif
mylimukeA
Ir aš ieškau rusų k. mokytojos Kaune 4u.gif Labai labai ieškau... Kirilicą moku ir beveik viską suprantu, bet vat kalbėjimas... doh.gif Gal kas nors gali padėti? Man tinka lankyti pamokas tiek individualiai, tiek nedidelėse grupelėse..
Sparnuota
Aš ieškau rusų kalbos mokytojos Vilniuje. Ar kas nors norėtų padirbėti vasara su manimi 4u.gif smile.gif ?
Ajira
As taip pat be galo noriu ismokti rusu kalba.Be galo megstu rusiska muzika,ir siaip pati kalba be galo graziai skamba.Tik va taip pat mastau is kur gauti info saltiniu.
Papildyta:
QUOTE(Shiaurinee @ 2007 03 25, 00:09)
N kartų mėginau mokytis pagal rusų kalbos vadovėlius vidurinėms mokykloms (kiek pamenu, ten lietuvių kalba užduotys, paaiškinimai ar kažkas... nepamenu, neturiu čia), ir pratybų sąsiuvinius. "Mokymasis" trukdavo maximum 2 dienas. Galiausiai nusprendžiau, kad neišmoksiu. Beje, kirilica man buvo tolygi hieroglifams. Išmokau, kai pradėjo patikti vieno rusų atlikėjo muzika. Rusiškus tekstus translator'iumi versdavau į anglų, tada skaitydavau angliškai, o vėliau ieškodavau, kuris rusiškas žodis kurį anglišką reiškia.. Ir išmokau būtent per tokį vertaliojimą. Po maždaug 3 mėnesių daugmaž normaliai suprasdavau tekstą pasitikrindama žodyne ar translator'iuje kai kuriuos žodžius, pradėjau šnekėti (aišku, būdavo kuriozų su kirčiavimu) ir rašyti. Turėjau ploną gramatikos taisyklių knygutę, su visom galūnėm linksniavimų-asmenavimų, jei sumanydavau pasitikrinti, ar teisingai parašau. Bet pastebėjau, kad man gramatikos žinojimas atėjo savaime- skaitant tekstus, bendraujant, klausant. Po pusės metų beveik laisvai kalbėjau. Dabar, po 4 metų,  galiu kalbėti, rašyti ir visa kita kuo puikiausiai ir rusiškai skaitau net mokslinę literatūrą.
*

na tikrai neitiketina,kad ismokai rusu kalba.Super! Saunuole,gabi esi thumbup.gif
vilniete_
Sveiki visi norintys ismokti rusu kalba Vilniuje, smile.gif
Esu studente,kokybiskai ir nebrangiai moku rusu kalbos, padedu ismokti gramatika, patobulinti snekamaja kalba. Turiu tokio darbo patirties
jei susidomejote rasykite repetitorei@yahoo.com
džingute
QUOTE(vilniete_ @ 2008 07 07, 23:18)
Sveiki visi norintys ismokti rusu kalba Vilniuje,  smile.gif
Esu studente,kokybiskai ir nebrangiai moku rusu kalbos, padedu ismokti gramatika, patobulinti snekamaja kalba. Turiu tokio darbo patirties
jei susidomejote rasykite repetitorei@yahoo.com
*

sveikos, ar si tema jau baigta?
Ar visos susiradot, kiekvienam savo mieste, kur pasitobulinti rusu kalbos? Likau viena???
As laabai noriu ir man labai reikia rusu kalbos, esu is kauno !
mylimukeA
QUOTE(džingute @ 2008 11 18, 15:56)
sveikos, ar si tema jau baigta?
Ar visos susiradot, kiekvienam savo mieste, kur pasitobulinti rusu kalbos? Likau viena???
As laabai noriu ir man labai reikia rusu kalbos, esu is kauno !
*

Niekas Kaune nenori mokyti unsure.gif Aš vis dar laukiu, kad kas nors atsilieps ax.gif
Jei ką nors rasi, pranešk ir man, būčiau labai dėkinga 4u.gif
džingute
QUOTE(mylimukeA @ 2008 11 18, 19:11)
Niekas Kaune nenori mokyti  unsure.gif Aš vis dar laukiu, kad kas nors atsilieps ax.gif
Jei ką nors rasi, pranešk ir man, būčiau labai dėkinga  4u.gif
*

negaliu patiketi, kad tokia prasta situacija. Mano kaimyne galetu gal pamokinti, bet labai jau nenoriu pas pazistamus eiti
ech rolleyes.gif kaip mes norim rusu kalbos
mylimukeA
QUOTE(džingute @ 2008 11 18, 16:40)
negaliu patiketi, kad tokia prasta situacija. Mano kaimyne galetu gal pamokinti, bet labai jau nenoriu pas pazistamus eiti
ech  rolleyes.gif  kaip mes norim rusu kalbos
*

Tikrai norim thumbup.gif Aš vat iš nevilties nusipirkau Dostojevskio knygą, bandau skaityt, bet lėtooookai man ten gaunasi biggrin.gif Galvoju dar kokį vadovėlį nusipirkti ir bandyti pačiai mokintis... g.gif Gal kas nors galit parekomenduoti kokią nors gerą mokymosi priemonę? smile.gif
artemide23
gal kam reikia? -> Michel Thomas Method: Russian Foundation Course. http://www.michelthomascourses.co.uk/miche...se-cd-p-49.html biggrin.gif
džingute
QUOTE(artemide23 @ 2008 11 19, 02:32)
gal kam reikia? -> Michel Thomas Method: Russian Foundation Course. http://www.michelthomascourses.co.uk/miche...se-cd-p-49.html  biggrin.gif
*

As galvoju, gal reikia tiesiog pradeti skaityti lengvus trumpus rusu romanus, parasytus lengva snekamaja kalba? Koki zodyneli salia pasideti, prireikus issiversti, o siaip juk is konteksto galima iprasti daugiau ismokti, na gal sudetingai rasau, bet turbut suprantat apie ka as
artemide23
jeigu ne nuo nulio mokintis, o tik tobulinti kalba, tai taip, geriausias budas ka nors skaityti su zodynu po ranka smile.gif
Papildyta:
http://www.polyglot-learn-language.com/ind...sion_langue=Lit thumbup.gif
mylimukeA
QUOTE(artemide23 @ 2008 11 18, 23:32)
gal kam reikia? -> Michel Thomas Method: Russian Foundation Course. http://www.michelthomascourses.co.uk/miche...se-cd-p-49.html  biggrin.gif
*

O tu turi šį CD? smile.gif
artemide23
taip, turiu ax.gif
mylimukeA
QUOTE(artemide23 @ 2008 11 21, 11:02)
taip, turiu  ax.gif
*

Pati gal naudojai? Parduodi? ax.gif O ten ne pradžiamokslis? Man jau pažengusiems reikėtų, manyčiau g.gif biggrin.gif
artemide23
pati nenaudoju, as baigiau rusu mokykla biggrin.gif siaip gavau. na ten gerai tiems kas pradeda. kam reikia tik tobulinti tai jau nelabai tiks smile.gif turiu kompe vadoveliu bet ten labiau taisykles ir rasyba eina. g.gif
mylimukeA
QUOTE(artemide23 @ 2008 11 21, 13:00)
pati nenaudoju, as baigiau rusu mokykla  biggrin.gif siaip gavau. na ten gerai tiems kas pradeda. kam reikia tik tobulinti tai jau nelabai tiks  smile.gif turiu kompe vadoveliu bet ten labiau taisykles ir rasyba eina.  g.gif
*

Tai gal tu nori būti mano (mūsų) mokytoja? blush2.gif smile.gif
artemide23
biggrin.gif ziurint ko labiau noretumete ismokti, rasyti ar kalbeti? jeigu kalbeti, galima pabandyti smile.gif o jei rasyti tai jau sunkiau doh.gif ypac su rusu kalbos klaviatura biggrin.gif niekad gyvenime nenaudojau ax.gif
mylimukeA
QUOTE(artemide23 @ 2008 11 21, 14:26)
biggrin.gif ziurint ko labiau noretumete ismokti, rasyti ar kalbeti? jeigu kalbeti, galima pabandyti  smile.gif o jei rasyti tai jau sunkiau  doh.gif ypac su rusu kalbos klaviatura  biggrin.gif niekad gyvenime nenaudojau  ax.gif
*

Man esmė kalbėjimas. Aš vartoju šią kalbą darbe, tai man toks diskomfortas, kai nežinau kokia galūne pabaigti žodį arba išvis kaip tą žodį pasakyti.. doh.gif Kalba tokia banali ir limituota blush2.gif
O kur tu gyveni?? 4u.gif
artemide23
limituota kuria prasme? g.gif siaip as kauniete, bet iki kaledu busiu norvegijoj smile.gif o kokia tavo darbo srtis? apie ka dazniausiai tenka kalbeti? smile.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.